Aandacht

Ik ben alweer lange tijd niet naar de kapper geweest. Om precies te zijn járen. De laatste keer dat ik radicaal de schaar in mijn haar liet zetten, tot boven schouderhoogte, raadde de kapper mij aan om er toch gewoon af te blijven. ‘Zou u dat nu wel écht doen?’ vroeg hij, terwijl hij met een ietwat weemoedige blik in zijn ogen over mijn kontlange haren streek, een scherpe schaar tussen de vingers. Uiteraard kreeg ik er spijt van. Ik was dezelfde niet meer. Te braaf, te afgemeten. Het moest weer lang, wat ongetemder, maar dat zou onmenselijk veel geduld vergen. Jaren zelfs. Adieu, dierbare knipman.

Het kapperschrappen bleek, al bespaarde ik geld en tijd, funest. U moet weten: mijn kapper is een stijlbewuste knappe kerel die van vrouwen en van paarden houdt. Van beide om verschillende redenen, hoop ik zo. Hij geeft waanzinnig goede hoofdmassages en hij weet een paar opmerkelijke dingen over kunst en literatuur. Kortom: hij is een heerlijke surrogaatman voor een aardig aandachtsmomentje, en het perfecte tegengif voor een baaldag. Waar moet je als vrouw heen, als je niet meer naar de kapper kan voor een hoofdmassage en een compliment?

Voor mij was er al snel maar één oplossing: de lingeriewinkel. Rug rechten, bloes fatsoeneren, sleutels meegrissen, de deur uit. Binnenstappen in een fluwelen wereld van vrouwelijkheid. Hoofd laten leeglopen met één blik op de zee van rondingen. In het tapijt verzinken als in een laag slagroom. Over kanten boordjes glijden met een wijsvinger. Naar de paskamer dartelen in het zog van een lingeriedame die meteen doorheeft wat je wilt. Ze laat je passen en verdwijnt en verschijnt als een discrete schim. Met de juiste maat, met een nieuwe beha die nog mooier is dan de vorige. Wonderland met cups en elastiek, o wat kom ik er graag.

Uiteraard is het niet hetzelfde als een hoofdmassage van mijn lekkere en literatuurminnende kapper. Maar het werkt wel. Ik raak meestal in zo’n lichthoofdige stemming dat ik in het gedimde licht niet eens het landschap op mijn dijen wil zien, of het blubberputje waar vroeger mijn strakke navel zat. Ik zie alleen maar de benadering van perfectie, middels een ingenieus tuigje van kant en voile, en een slip die mijn rondingen eer aandoet. Eeuwige liefde bestaat echt. Ik weet het zeker. Een nieuwe beha stelt je telkens in staat om weer een beetje verliefd op jezelf te worden. En voor je het weet krijg je er nog mooi lang haar van ook.

Tits up!